Skip to main content

BuitenGewoon: meerval (VIDEO)

BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland lanceerde zaterdag 29 juni een mooie video over het project ‘Swimway Oude IJssel’, waarbij Sportvissers meervallen vingen die vervolgens voorzien werden van een zendertje. Zo kunnen de onderzoekers de zwembewegingen van de meerval volgen.

Visduivel

In de 8.35 minuten durende video vertellen Matthijs de Vos van Waterschap Rijn en IJssel en Willem Romeijn van Sportvisserij Nederland over de ‘visduivel’ in de Oude IJssel. Ze weten dat er veel meervallen zwemmen, maar nog niet hoe ze zich in deze rivier gedragen.

Bekijk hier meteen de video:


Sportvissers helpen mee

Gedreven meervalvissers zochten in het donker – met geavanceerde visvinders in volledig uitgeruste bellyboats – naar signalen van meerval. Zodra er een gevangen werd, belden ze Willem, die de vis op liet halen zodat deze ter plaatse een zender ingebracht kreeg. De reporters van BuitenGewoon vielen met hun neus in de boter, want er werden die nacht vijf meervallen gevangen.

Trekvissen

Naast de meerval worden ook andere trekvissen zoals roofblei, rivierprik, schieraal en winde gemerkt voor het overkoepelende project ‘De Rijn Verbindt’. Hiervoor werken Waterschap Rijn en IJssel, Hengelsportfederatie Midden Nederland en Sportvisserij Nederland nauw samen met Landesfischereiverband Westfalen und Lippe, want de vissen stoppen natuurlijk niet bij de landsgrens.
 
 
 
© 2013 De Witvisser
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door De Witvisser