Skip to main content

Dubbel zilver Team Holland

De Nederlandse damesploeg heeft afgelopen weekend twee keer zilver veroverd op het WK Dobbervissen in Portugal. Aan de Mondego rivier bij Penacova legde Team Holland beslag op de tweede plek in het landenklassement én pakte Anja Groot de zilveren plak in het individueel klassement.

“We hebben nu nog ruim 1.700 kilometer te gaan, maar de terugreis kan me eerlijk gezegd niet lang genoeg duren. We zijn echt dolgelukkig met dit resultaat”, zegt Anja Groot vanuit de Sportvisserij Nederland bus, ergens op een Spaanse snelweg. De eerste teammedaille op een WK sinds 2015 voor de Nederlandse damesploeg is bijzonder welkom. Groot: “Sindsdien zijn we drie keer als vierde geëindigd, op slechts één of twee punten afstand van het podium. Voor dit WK was thuiskomen met een medaille – om het even welke kleur – het doel, dus dat is met twee keer zilver meer dan goed gelukt.”

WK Dames
Anja Groot in actie op het WK Dobbervissen aan de Mondego rivier.

Verfijnd en technisch

Dat was met de bijzonder verfijnde en technische visserij in Portugal volgens Groot geen sinecure. “Het water zakte gedurende de wedstrijd veertig centimeter. Terwijl het om vis – voornamelijk grondels en boga’s, een soort voorns – te kunnen vangen essentieel was om tussen de vijf en twintig centimeter boven de bodem te vissen. Je moest dus continu de omstandigheden in de gaten houden en je montage aanpassen.” Behalve de visdiepte was ook de presentatie essentieel. “De dobber moest perfect door het water gaan. Daarbij was het een kwestie van die liften en weer laten zakken of hem juist blokken en weer laten gaan om de vis tot een aanbeet te verleiden. Het luisterde heel nauw en vroeg vier uur lang om 200% focus.”

WK Dames
De zilveren equipe van Team Holland.

Fantastisch resultaat

Op zaterdag hadden de Nederlandse dames een vliegende start met een tweede plek in het tussenklassement. Dat sterke optreden wisten ze op zondag een passend vervolg te geven, ondanks de soms lastige visserij op bepaalde plekken langs het parcours. Dat leverde achter winnaar Spanje het zilver op, terwijl de Belgen beslag legden op het brons. “Dit WK was echt niet zomaar even een hengeltje uitgooien”, vat Groot het toernooi samen. “Zo visten we in Portugal met megalichte dobbers van 0.2, 0.3, 0.4 en 0.6 gram drijfvermogen, een haakje maat 24, een onderlijn van slechts 6/00 nylon en dun topelastiek. Dat we op die manier de teammedaille hebben weten binnen te hengelen waar we al jaren op azen, is fantastisch. Mijn individuele zilveren plak is daarbij een hele mooie bonus.”
 
Klik hier voor de volledige uitslag van het WK Dobbervissen Dames 2024.
 
(SPN)
 
 
© 2013 De Witvisser
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door De Witvisser