Skip to main content

Last minute brasem levert Mandy Swart winst op bij ONK Dobbervissen Dames

Mandy Swart heeft afgelopen zaterdag het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen 2024 Dames gewonnen. De Sportvrouw van het jaar 2023 is bezig aan wellicht haar beste wedstrijdseizoen. Aan de Lage Vaart tussen Almere en Lelystad werd Kira Epping tweede, terwijl Anouska Kars op de derde plek eindigde.

“Ik ben super blij met deze titel. Het is mijn eerste individuele nationale titel in tien jaar, toen ik bij de jeugd nationaal kampioen werd”, zegt Mandy in een eerste reactie.

Met de ploegwinst tijdens het WK Dobbervissen Junioren in de U25-categorie en de zilveren team-mediale van het WK Dames in de pocket kan het seizoen van Mandy al niet meer stuk. En de Woudrichemse heeft nog meer mogelijkheden op ereplaatsen, want ze vist binnenkort ook het finaleweekend van de TTC Dobber 2024 en de laatste wedstrijddag van de TTC Dames & U20.

Drie afstanden voor klein en groot

De meest recente ervaring op de Lage Vaart (TTC Dobber eerder deze maand) kon Mandy mooi meenemen tijdens het ONK van afgelopen zaterdag. “Ook nu viste ik afwisselend op drie verschillende afstanden. Op vier en negen meter richtte ik met subtiele montages op kleine vis, terwijl ik op volle lengte (11,5 meter) een voerplekje maakte met grote vis als doel.

Op de twee afstanden het dichtstbij ving Mandy met 0,4 tot 0,6 grams dobbertjes, een 08/00 onderlijn en haakje in de maat 20 of 22 aanvankelijk kleine voorns, bliekjes en baarsjes. Daarmee zette ze een solide basis neer, maar voor vakwinst was een bonusvis uiterst welkom.
 


Bonusvis voor goud

Het laatste half uur stond volledig in het teken van een gewichtig exemplaar. “Ik prikte drie muggenlarven en een pinkie op de maat 16 haak en legde deze op 11,5 meter in. Met de 1,5 grams dobber en de onderlijn plat op de bodem kon ik een passievere aasaanbieding realiseren. Dat is in de regel effectiever voor grote vis”, legt Mandy uit.

“Vlak voor tijd haakte ik een flink exemplaar en een minuut voor het eindsignaal lag de brasem van ongeveer twee pond in mijn schepnet. Achteraf gezien is dit de winnende vis geweest”, zegt Mandy verbouwereerd.

Top-3 uitslag

  1. Mandy Swart, 1 punt, A2, 5.090 gram;
  2. Kira Epping, 1 punt, C6, 4.250 gram;
  3. Anouska Kars, 1 punt, B3, 2.000 gram

De complete eindranking en vakuitslagen van het Open Nationaal Kampioenschap Dames 2024 vind je hier terug.

Resterende ONK’s 2024

Volgend weekend, op zaterdag 21 september, strijden de feedervissers aan het Noordhollandsch Kanaal bij Spijkerboor om de titels. Er wordt een klassement opgemaakt in twee categorieën: Senioren en Junioren.
© 2013 De Witvisser
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door De Witvisser