Skip to main content

Julian Bakker (U15), Justin Megens (U20) en Bram Theunissen (U25) winnen Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen voor Junioren 2024.

Afgelopen zaterdag streden 67 juniorenvissers aan het Kanaal door Voorne om de titels bij het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen voor Junioren 2024. In de jongste categorie (U15) behaalde Julian Bakker de eerste plaats, terwijl in de U20-categorie Justin Megens en bij de U25 Bram Theunissen de overwinning pakten.

“Een prachtig resultaat”, zegt Bram Theunissen, terugblikkend op zijn onverwachte nationale titel in de U25-categorie. “Met steknummer B2 lootte ik een plek midden in het parcours (de vakken A en B waren aaneengesloten), waardoor mijn vangst in het midden van het deelnemersveld de overwinning extra bijzonder maakt. Ik had natuurlijk het geluk dat op ons deel brasems aanwezig waren, terwijl anderen het moesten doen met grondels”, verklaart de Limburger.

Focus op brasem

Bram richtte zich volledig op brasem, met een voerstrategie op 13 meter afstand. “Ik begon met het voeren van pure leem, gemengd met wat muggenlarven. De leemballen wierp ik met de hand, wat zorgde voor een grote voerplek. Vervolgens voerde ik enkele ballen lokvoer heel geconcentreerd met een cupset midden op de plek. Deze ballen bevatten veel los aas: muggenlarven, casters en wormen. Zaterdag bleek een trio muggenlarven aan een haakje 16 of 18 op een 10/00 onderlijn het beste te werken," legt hij trots uit.

Brasem- en bliekaanpak

Deze strategie leverde bij de derde inzet al een grote brasem op, nadat Bram net daarvoor een exemplaar had verspeeld. Bram: “Daarna ving ik elk uur een grote brasem, vissen van soms wel vijf pond, en tussendoor nog verschillende blieken.”
 
Ook andere deelnemers vingen grote brasems, al bleven verreweg de meeste vissers brasemloos en waren aangewezen op het vissen op zwartbekgrondels.

Bram gebruikte twee verschillende topsets en bleef na de goede start geconcentreerd op volle lengte doorvissen. “Voor de blieken gebruikte ik een 1,5 grams dobber, waarbij ik de montage rustig over de bodem liet lopen. Het aas sleepte met ongeveer vijf centimeter van de onderlijn over de bodem.”

De aanpak voor brasem was aanzienlijk passiever. “Met een driegrams dobber en een onderlijn van 20 centimeter volledig op de bodem kon ik het haakaas geblokt presenteren”, zegt de Limburger over de methode die hem enkele dikke brasems en uiteindelijk de overwinning opleverde.

Top-3 categorie U15

  1. Julian Bakker, 1 punt, 4.540 gram;
  2. Kenji Donselaar, 1 punt, 2.360 gram;
  3. Jent Eyken, 1 punt, 2.130 gram.

Top-3 categorie U20

  1. Justin Megens, 1 punt, 4.200 gram;
  2. Stan Dekkers, 1 punt, 2.550 gram;
  3. Keanno Jansen, 1 punt, 2.550 gram.

Top-3 categorie U25

  1. Bram Theunissen, 1 punt, 12.950 gram;
  2. Collin Besseling, 1 punt, 8.970 gram;
  3. Kirina Raterink, 1 punt, 7.470 gram.

De complete uitslagen van het Open Nationaal Kampioenschap bij het dobbervissen voor Junioren 2024 vind je hier terug.

Nog meer ONK’s

De komende twee weekenden vinden nog meer Open Nationaal Kampioenschappen plaats. Op zaterdag 14 september strijden zowel de Dames als de Heren aan de Lage Vaart om de titels. Eerder deze maand werd tijdens de derde en vierde wedstrijd van het NTC Dobbervissen (link) veel kleine vis gevangen en waren de verschillen klein; het ONBK belooft een spannende wedstrijd te worden.

Een week later, op zaterdag 21 september, strijden de feedervissers aan Het Noordhollandsch Kanaal bij Spijkerboor om de titels. Er wordt namelijk een klassement opgemaakt in twee categorieën: Senioren en Junioren.
© 2013 De Witvisser
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door De Witvisser