Skip to main content

Vraag en antwoord: sportvisserij op weg naar SAMEN één

Om ook in de toekomst te kunnen blijven vissen, is één sterke sportvisserijorganisatie van groot belang. Daarom zetten de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland op dit moment grote stappen om samen tot één krachtige organisatie te komen. In dit artikel nemen we je mee in wat er precies gaande is en waarom dat voor jou als sportvisser zo belangrijk is.

Wat houdt ‘Op weg naar SAMEN één’ in?

Verspreid over Nederland zijn er circa 700 lokale hengelsportverenigingen die elk lid zijn van één van de zeven regionale hengelsportfederaties. Deze federaties zijn op hun beurt weer aangesloten bij Sportvisserij Nederland. De zeven federaties én Sportvisserij Nederland hebben op 7 maart 2024 tijdens de Algemene Ledenvergadering van Sportvisserij Nederland het voornemen aangenomen om – in plaats van acht aparte, autonome organisaties – samen één sportvisserijorganisatie te gaan vormen. Vandaar ook de naam ‘Op weg naar SAMEN één’.

Waarom wordt naar één sportvisserijorganisatie toegewerkt?

De georganiseerde sportvisserij wil dat iedereen kan sportvissen op een duurzame en verantwoorde manier. Om dat te realiseren werken we toe naar één slagvaardige en efficiënte organisatie. Betere samenwerking en centraler beleid maken dat we effectiever kunnen werken en beter kunnen focussen op onze gezamenlijke doelen. Een toekomstbestendige sportvisserijorganisatie zorgt ervoor dat we servicegerichter kunnen werken en de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden.

Hoe wordt naar één sportvisserijorganisatie toegewerkt?

Voordat we als één organisatie verder kunnen, moet er nog veel gebeuren. Een speciaal opgericht transitieteam werkt aan een eenwordings-plan dat tijdens de algemene ledenvergaderingen van de federaties (medio 2025) wordt voorgelegd aan de hengelsportverenigingen. Het transitieteam bestaat uit een sterke vertegenwoordiging van de federaties en directieleden van Sportvisserij Nederland. Jan Willem Landré is aangesteld als programmamanager en ondersteunt vanuit deze ‘externe’ rol het transitieteam.

Wat betekent dit straks voor mij als sportvisser?

Als sportvisser zal je voorlopig weinig merken van het werk achter de schermen. Maar we zetten deze stappen omdat we ervan overtuigd zijn dat we hiermee als organisatie – en daarmee als totale sportvisserijsector – straks een heel stuk sterker staan. Zo kunnen we o.a. gerichter inzetten op gezamenlijke belangenbehartiging van lokaal tot internationaal niveau, meer doen voor de visstand en onderwaternatuur, de sportvisserijmogelijkheden verbeteren, betere ledenservice bieden en sportvissers nog beter van relevante informatie voorzien.

Wanneer staat de eenwording gepland?

Het streven is één gezamenlijke organisatie per 1 januari 2026. Dat lijkt nog ver weg, maar er is de komende anderhalf jaar ook nog veel te doen om deze stap te verwezenlijken. Zo zijn er maar liefst 18 verschillende werkgroepen opgericht die – elk met een ander onderdeel van de eenwording – aan de slag zijn gegaan en gerichte doelen hebben. Denk bijv. aan de werkgroepen visrechten, controle en handhaving, wedstrijden, vrijwilligers, maar ook aan een speciale werkgroep voor een nieuwe naam, huisstijl, logo en website.

Hoe word ik op de hoogte gehouden en waar kan ik met vragen terecht?

We kunnen ons voorstellen dat jij als sportvisser meer wilt weten of vragen hebt. De federaties en Sportvisserij Nederland houden je op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen via Hét VISblad, onze websites, social media én de digitale nieuwsbrief. Met je vragen kun je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kun je jouw eigen hengelsportvereniging of de federatie waar jouw vereniging is aangesloten benaderen.
© 2013 De Witvisser
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door De Witvisser